Tähtien & Revontulien kuvaaminen

Monet ovat varmasti törmänneet netissä ja lehdissä upeisiin tähtitaivas kuviin jotka vaikuttavat jopa epätodellisilta. Tähtitaivas kuvia otettaessa kamera tallentaakin kuvaa useamman sekuntin ajan jolloin lopulliseen kuvaan tulee enemmän tähtiä mitä paljaalla silmällä on mahdollista nähdä. Alla muutamia vinkkejä tähti/revontulikuvaukseen.

Kalusto

Tähtien kuvaamiseen vaaditaan kameralta muutama asia. Lisäksi oleellinen apuväline on kamera”tripodi” joka pitää kameran paikoillaan koko pitkän valoituksen ajan.

Kameraksi sopii sellainen malli jossa löytyy manuaali säädöt jolloin voi itse määritellä valotuksen pituuden. Etuna on myös jos kameralaukusta löytyy valovoimainen objektiivi. Objektiivin valovoimaisuuden voi tarkastaa katsomalla linssin ”F-luvun”. F-luku kertoo kuinka suurella ”aukolla” linssi pystyy maksimissaan toimimaan. Nyrkki sääntönä mitä pienempi F-luku, sen valovoimaisempi linssi on. Tämä myös näkyy yleensä objektiivin hinnassa. Parhaimillaan puhutaan esim. F 1.4 luvusta, mutta suuremmallakin lukemalla pärjää. Laajakulmainen linssi toimii parhaiten tähtikuvauksessa ja kameran kaukolaukaisinta käyttämällä varmistat ettei kamera liiku laukaisinta painettaessa.

Kuvaaminen

Kuvaamaan kannattaa suuntaa sellaiseen paikkaan jonne kaupunkien valosaaste ei yllä. Kuvia on hyvä ottaa esim. luonnossa tai oman mökin pihalla. Parhaimmat kuvat saat silloin kun taivas on kirkas ja kuu ei ole kovin suurena. Jopa kuun valaiseva vaikutus voi vähentää ympärillä olevien tähtien näkymistä kuvissa.

Kameran asetukset

Aseta kamera tripodille ja suuntaa se haluttuun suuntaan. Aseta kamera manuaali asetuksille (M) ja säädä iso arvo kamerasta riippuen iso 1600-3600 arvoon. Mitä suurempi iso arvo sen enemmän kuvaan tulee kohinaa. Aukon koon voi linssistä riippuen säättää mahdollisimman pieneen lukemaan F 1.4- F 4.0 etc. Sulkimen nopeus (valotuksen pituus) ei tulisi ylittää 30-sekuntia. Tällöin tähdet liikkuvat jo valotuksen aikana ja kuvasta ei tule terävä. Sopiva valoitusaika on yleensä noin 15-25 sekuntia.

Parhaiten saat tähdet kuvissa esille kun käsittelet kuvat kuvauksen jälkeen kuvienkäsittely ohjelmassa (Photoshop, Lightroom etc.)

Ei muuta kun tähtiä ja revontulia metsästämään!

Teemu Kiiskinen / Twelve

Alla muutamia esimerkkejä Vesijärveltä ja Rukalta.